Havien de començar ciències per al món contemporani amb els nois i noies de batxillerat, i es van proposar presentar-los la nova matèria d’una manera diferent. Ens fem ressò d’una activitat que va implicar l’alumnat, el professorat i l’equip directiu en una petita història d’hipòtesis, cerca, debat i votació a mà alçada.
Les ciències per al món contemporani es relacionen amb l’alfabetització científica, és a dir, amb la capacitat per a la cerca d’informació, la presa de decisions reflexives, l’adquisició d’un criteri propi. Havien de començar aquesta matèria tres grups de 1r de batxillerat i el professorat responsable va idear la seva presentació de forma participativa: el seu propòsit era plantejar un problema que interessés als nois i noies, a fi d’aconseguir la seva implicació en la cerca d’informació i l’argumentació de posicions en el debat que s’obriria.
Un dia, va arribar al centre una carta d’una empresa anomenada Teleflashcom que proposava instal·lar-hi antenes de telefonia mòbil, oferint a canvi prestacions ben sucoses, tant a nivell individual com col·lectiu: una quantitat considerable de diners en concepte de lloguer de l’espai, i un telèfon d’última generació per a cada membre de la comunitat educativa. Aquesta carta a ser elaborada pel professorat.
A la primera sessió se’ls va plantejar als nois i noies l’oferta rebuda, tot repartint la carta fotocopiada i demanant-los una cerca d’informació sobre el tema, amb pros i contres argumentats de cara al debat i una votació que es tindria en compte per tal de prendre la decisió final.
Si voleu conèixer més detalls entorn aquesta interessant experiència consulteu l’article sencer a través del següent enllaç:
Resum de l’article “Aprendre a informar-se per a prendre decisions” del núm. 02 de la revista Dotze18, març 2013
Deixa un comentari