A la universitat, pel batxillerat o per la formació professional

Juan M. Fresnillo, PTFP Edificació

Sempre s’ha vist la universitat com un destí segur per als estudiants, com una mena de garantia per a guanyar-se la vida còmodament. Això ha situat la formació professional com un destí per als qui «no volen estudiar i/o no serveixen per a fer-ho», encara que, contràriament al que es pensa, a la formació professional sí que s’estudia.

Amb l’objectiu que els estudiants vagin a la universitat, el batxillerat s’ha convertit en una mena d’entrenament per a aprovar la selectivitat. Sovint, els nois i noies que es considera que no podran superar aquesta prova no obtenen el títol de batxillerat, i queden exclosos del camí escollit per la majoria. Probablement, aquests alumnes tenen aptituds per a estudiar i superar una altra tipus de batxillerat, sense haver de superar les PAU, i, alhora, molts dels qui les superen no necessàriament han d’anar a la universitat, però és el que s’espera que facin, i ho fan.

Repercussió social

En temps de bonança, és fàcil trobar feina en diversos sectors laborals, i una part de la societat no continua els estudis perquè es pot guanyar la vida amb una relativa facilitat, sense major preparació professional. Per altra banda, l’accés a la universitat augmenta; però, si bé és fàcil entrar-hi, no ho és tant sortir-ne amb èxit. El fracàs en els primers cursos de moltes carreres esmorteeix les aspiracions dels estudiants, i molts no l’acaben. Si mirem la part mitjana de l’ocupació laboral, veiem que hi ha una mancança de tècnics mitjos, mà d’obra qualificada, treballadors preparats tècnicament.

Un altre camí

3935245_xxl

És el de l’FP, del qual sovint s’afirma que «és més llarg, perquè has de fer dos anys de grau superior i després accedir a la universitat». És una manera de veure-ho. Però, si triem aquesta via, el recorregut es mostra més interessant: d’entrada, els estudiants fan el que els agrada, cosa que els dóna interès pel que estudien; obtenen eines per aprendre l’ofici escollit, i es desenvolupen en el coneixement de la professió. La formació es completa fent pràctiques en empreses del sector. En dos anys, poden obtenir un títol professional que els permet incorporar-se al món laboral.

Si volen fer estudis universitaris després de l’FP de grau superior, es beneficien de les convalidacions, i això permet realitzar els estudis universitaris d’una manera més relaxada i amb una preparació i coneixement de la professió avançats. Ajuda, també, a compatibilitzar la feina com a professional del sector escollit i els propis estudis (una altra manera d’enriquir la vida laboral de les persones).

Això permet nodrir a bastament la població laboral en un nivell tècnic intermedi, sense abandonar el destí final d’aquells que volen continuar cap a la universitat.

El camí més recte no sempre és el més curt.

Les opinions i comentaris que es facin a través del blog o de facebook en relació amb aquest article es publican en el número 4 de la revista.

Us animem a participar!

Anuncis

Etiquetes: , , , , ,

Categories: Articles, General

Connecta't a dotze18

Subscriu-te als nostres RSS i xarxes socials per rebre actualitzacions

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: