Mòbil i adolescents: ús intensiu o addicció?

imagen mobilXavier Carbonell

Els mòbils són ja una eina sense la qual no ens imaginem la nostra vida quotidiana i, pel que sembla, tampoc els nois i noies. La utilització que en fan, però, dispara alarmes i genera controvèrsia: És un ús abusiu? Enganxa? Com es delimita l’ús intensiu de l’ús patològic?

Vivim en una societat on l’emoció preval sobre els sentiments. On la publicitat, el tipus de diversió, els valors socials, l’art i fins i tot les relacions condueixen a valorar l’emoció xoc per damunt de l’emoció sentiment. Xats, SMS, WhatsApps i Facebook no són més que els canals adequats perquè els adolescents expressin ràpidament,de forma dinàmica, les seves emocions.
Davant l’ús intensiu del mòbil per part dels nois i noies, ens podem preguntar si aquest pot derivar en un ús problemàtic. És clar que l’instrument, per si mateix, no té la capacitat de generar cap patologia i que, per tant, tampoc porta associada cap addicció. En tot cas, ens hem de preguntar què és el que fan quan utilitzen (tan assíduament)aquest ordinador en miniatura.

Què fan, què no fan

Una cosa que no fan és parlar. Quan el mòbil es va començar a implantar en la nostra societat, la preocupació per l’addicció al mòbil es reflectia en l’increment del cost de les factures. Quan es va aprendre a limitar el seu cost, aquesta preocupació va desaparèixer i es va traslladar a Internet. Amb l’aparició dels denominats smartphones o telèfons intel·ligents,finalment, el que veiem és que els joves parlen poc (excepte amb els pares i els avis). De la comunicació «cara a cara» es va passar a una comunicació exclusivament verbal (telèfon), i ara hem passat a una comunicació eminentment escrita. Aquesta és una comunicació més exigent, perquè hem d’entendre i transmetre el missatge sense altres elements comunicatius,com ara l’expressió facial o el to de veu. És també una comunicació que té molt d’hipercomunicació, en la qual és possible crear una personalitat fictícia, reinventar-se,sentir-se segur i no ser esclau o estar condicionat per la imatge corporal.
L’altra activitat que practiquen els joves amb els seus mòbils és el joc. Juguen sols (Angry birds) o amb altres (Apalabrados). Sembla ser que estem, doncs, davant d’una necessitat adolescent: comunicar-se amb els seus iguals i jugar. El que han fet sempre, adaptat ara als nous valors socials i a les corresponents tecnologies.

I nosaltres?

A nosaltres el que ens queda fer és el que hem fet sempre: acompanyarlos,escoltar-los, aprendre del que saben i ensenyar-los el que no saben, i, naturalment, imposar les limitacions que toquen. L’adolescència, per naturalesa, comporta aquesta passió i energia, ja sigui per la música, l’esport o els amics. Com en totes les èpoques, hi ha modes i evolucions: els estudiants que actualment són universitaris recorden la seva època al Messenger, una tecnologia ja completament superada.
Amb el nostre suport, reconduint i canalitzant, no tenim per què assistir a cap desenvolupament patològic en l’ús del mòbil. Si els nostres esforços no tenen èxit, hem de consultar un especialista en joves, perquè, molt possiblement, l’ús abusiu del mòbil sigui el símptoma d’alguna altra problemàtica.

Article “Mòbil i adolescents: ús intensiu o addicció?“, de Xavier Carbonell, del núm. 2 de la revista Dotze18, març 2013

Anuncis

Etiquetes: ,

Categories: Articles, General

Connecta't a dotze18

Subscriu-te als nostres RSS i xarxes socials per rebre actualitzacions

Trackbacks/Pingbacks

  1. El mòbil: La cara i la creu d’una eina | Blog del Jordi Sans - 23 Març 2016

    […] tendien a sentir ansietat quan el perdien, se’ls esgotava la bateria o no tenien cobertura. Xavier Carbonell explica que quan el mòbil es va començar a implantar en la nostra societat, la preocupació per […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: