La píndola de l’endemà

El 21% d’adolescents de 15 anys ha tingut les seves primeres relacions sexuals. Diversos estudis confirmen que l’ús de la píndola anticonceptiva d’emergència, també coneguda com a “pastilla de l’endemà”, està augmentant, especialment entre les noies joves. Segons algunes enquestes, el 5,5 % de noies de 15 anys que han tingut tenir relacions sexuals l’han fet servir, i aquest percentatge arriba al 34% si considerem totes les menors de 25 anys. D’altra banda, el 30% del nombre total d’usuàries d’aquest anticonceptiu són adolescents entre els 16 i els 19 anys. D’elles, el 78% afirmen haver-la pres almenys dues vegades però, no obstant, 8 de cada 10 diuen ignorar els seus efectes. És necessari, per tant, que el professorat en tingui unes mínimes nocions.

Un anticonceptiu d’ús puntual

Què és?

És un anticonceptiu oral – i no un avortiu – que permet evitar la fecundació després d’haver mantingut relacions sexuals. Es basa en una hormona, el gestàgen. És un mètode d’emergència (en cas de trencament del preservatiu, en relacions no consentides per la noia…), però no es pot utilitzar habitualment. Es presenta en envasos de dues pastilles, que poden prendre’s alhora o en un interval màxim de 12 hores.

Quina efectivitat té?

Un 85% les primeres 24 hores, i va disminuint. No es pot considerar gaire eficaç més enllà de les 72 hores, però hi ha una versió vàlida fins a les 120 hores (5 dies).

És legal?

Sí. Es proporciona gratuïtament (o per un mòdic preu en funció de cada Comunitat), i per obtenir-la  cal dirigir-se als serveis de salut. Des de l’abril del 2012, cal recepta mèdica arreu de l’Estat. A les farmàcies, es ven amb prèvia recepta i s’ha de pagar, i també s’hi pot trobar la versió que té validesa de fins a 5 dies. Es pot obtenir des dels 13 anys sense consentiment patern, però abans dels 16, el metge ha de valorar l’anomenada “maduresa mínima de la persona”. Alguns metges al·leguen objecció de consciència per no fer la recepta; en aquest cas, han d’informar sobre on dirigir-se.

Què més han de saber les i els adolescents?

No és un avortiu i, per tant, no té cap efecte si ja s’ha produït la fecundació. El seu ús continuat en resta l’efectivitat, i a més pot tenir efectes secundaris. No evita qualsevol altra conseqüència indesitjada de la relació, com les malalties de transmissió sexual. Per tant, és un recurs ocasional que cal conèixer, però amb el que no s’ha de comptar com a anticonceptiu habitual.

Informació elaborada per la redacció a partir d’informacions d’administracions i entitats especialitzades. En cas de necessitat, és imprescindible consultar els centres de salut més propers o bé a www.centrejImatgeove.org

Anuncis

Etiquetes: , , ,

Categories: Info, Recursos

Connecta't a dotze18

Subscriu-te als nostres RSS i xarxes socials per rebre actualitzacions

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: